Tratamente

O terapie medicamentoasă cu tablete sau injecții nu conduce întotdeauna la succes. În aceste cazuri propunem întotdeauna, în funcție de diagnosticul individual al cuplurilor, cea mai promițătoare de succes terapie. În Kinderwunschzentrum Mittelrhein lucrăm cu o varietate de metode de tratament foarte specifice, a căror utilizare medicală este foarte intens discutată cu perechile de pacienți afectate.

 

Plasma proprie îmbogățită cu Plachete sanguine(trombocite) - PRP

La rezerva ovarială redusă

În studii de actualitate, se arată că tratamentul cu plasma proprie îmbogățită cu plachete sanguine este foarte promițător în a ajuta cuplurile afectate de infertilitate, mai ales în cazul femeilor cu rezerva ovarială prematur epuizată sau limitată, dar și la pacientele cu eșecuri repetate de implantare(nidație).

Aflați mai mult...

Ovarele femeii posedă o anumită rezervă limitată de ovule. Odată cu înaintarea în vârstă scade constant atât numărul cât și calitatea ovulelor. Cu ajutorul plasmei bogate în trombocite se încearcă ridicarea șanselor unei fecundări de succes. Metoda poate ajuta femeile care suferă de epuizare prematură a ovarelor sau pe cele care doresc o îmbunătățire suplimentară a funcției ovariene.

 

Cum funcționează tratamentul cu PRP?

 

Avem la dispoziție două domenii de utilizare:

 

1. PRP- injecție(PRP intraovarial)

 

 

Metoda de injectare a propriei plasme îmbogățită cu trombocite(plachete sanguine) nu este folosită doar în domeniul medicinei reproductive, ci și în alte domenii medicale de o periodă de timp considerabilă. Fie la repararea leziunilor, operații, intervenții cosmetice sau la injectarea ovarelor. PRP stimulează creșterea celulelor în general, dar și a celulelor stem, în special. Ovarele femeii ar putea, prin intermediul PRP, să producă din nou mai multe ovule. Injectarea PRP are loc în ciclul anterior tratamentului de stimulare planificat(ICSI/IVF).


După dezinfectarea vaginului cu soluție iodată are loc injectarea PRP. Pentru aceasta va fi introdusă în vagin sonda vaginală a ecografului prevăzută cu o șină directoare. În continuare, acul de puncție este introdus prin șina directoare. Sub controlul optic prin intermediul monitorului ecografic are loc injectarea transvaginală a cca. 1,5 ml PRP în zona subcorticală a ovarului stâng și drept(respectiv a ovarului prezent, dacă anterior a avut loc ovaroctomia). Dupa injectare se face încă un control ecografic pentru a identifica o eventuală sângerare intraabdominală și montarea unei specule vaginale pentru controlul unei eventuale sângerări vaginale. Dacă se constată sângerarea intravaginală, se va opri
sângerarea (hemostază) prin intermediul compreselor. Perforarea unui vas de sânge nu se întâmplă, de regulă. După intervenție, pacienta va fi condusă de o asistentă în salon unde va rămâne pentru aproximativ două ore pentru a fi supravegeată.

 

2. PRP - intrauterin

 

 

O pregătire optimă a endometrului(mucoasa uterină) este elementul cheie pentru o receptare și o implantare embrionară de succes. Există puține metode prin care se poate stimula dezvoltarea mucoasei uterine și prin care se poate îmbunătăți implantarea. Spălarea uterului cu plasma proprie este una dintre cele mai eficiente metode. În afară de aprovizionarea endometrului cu importante substanțe nutritive și factori de creștere, vor fi îndepărtați astfel factorii imunitari din uter, care pot stingheri implantarea. Această metodă este foarte eficientă, mai ales în cazul inflamațiilor ascunse ale endometrului(endometrită cronică). Aceste inflamații pot fi prezente și fără a se manifesta simptome. Ele pot apărea după avorturi spontane, chiuretaje, infecții ale trompelor uterine(Chlamydia) sau folosirea pe unătăți implantarea. Noi recoltăm în acest scop câțiva mililitri de sânge de la pacientă, separăm plasma și apoi o transferăm cu ajutorul unui cateter subțire și moale în uter, în mod similar inseminării. Acestă intervenție nu este dureroasă.

 

La ambele tipuri de terapii se va acorda concediu medical pentru ziua tratamentului.

 

În ce situații se recomandă tartamentul cu PRP?

  • Femei cu nivel scăzut al fertilității, rezervei de ovule, AMH-ului.
  • Femei cu insuficiență ovarială prematură(POF)
  • Femei cu repetate eșecuri ale implantării, după IVF sau ICSI
  • Femei cu avorturi repetate

 

Cercetările în domeniul tratamentului cu PRP poate fi îmbunătățit

 

Tratamentul cu PRP este relativ nou în medicina reproductivă. Cercetările medicale în domeniul terapiei cu PRP sunt în desfășurare, nu sunt încă multe studii științifice consistente care să indice exact ratele de succes ale acestei metode. Pentru a defini cu exactitate modurile în care PRP-ul acționează sunt necesare cercetări suplimentare. Reușitele după tratamentul cu propria plasmă pot însă deja observate și urmărite.

 

O metodă alternativă, ca și contraindicații sunt actualmente necunoscute.

 

(1) Yigit Cakiroglu et al.: Effects of intraovarian injection of autologous platelet rich plasma on ovarian reserve and IVF outcome parameters in women with primary ovarian insufficiency (2020)

(2) K. Pantos et al.: A case series on natural conceptions resulting in ongoing pregnancies in menopausal and prematurely menopausal women following platelet- rich plasma treatment

(3) K. Sfakianoudis et al.: A case series on platelet-rich plasma revolutionary management of poor responder patients (2019)

Inseminarea

La momentul ovulației se vor transfera direct în uter, cu ajutorul unei seringi și a unui cateter subțire, spermiile partenerului( inseminare omologă). Acestea vor fi în prealabil preparate într-un mod special.

Aflați mai mult...

O inseminare poate fi necesară, când motilitatea spermiilor este limitată sau când anumiți factori perturbatori împiedică ascensiunea spermiilor de la orificiul uterin către cavitatea uterului. În cazul absenței totale a spermiilor partenerului( de exemplu: ca urmare a unei operații sau în urma radioterapiei) se poate realiza inseminarea cu spermă de la donator(inseminare heterologă).

Fertilizarea in vitro

"IVF" este prescurtarea de la Fertilizare in vitro și reprezintă fecundarea ovulelor cu spermiile în afara corpului. La acest procedeu se vor stimula hormonal ovarele, prin injectii pe care și le administreză pacienta, astfel încât în ovar să se producă și să se maturizeze mai mulți foliculi ovarieni.

Aflați mai mult...

După provocarea ovulației, ovulele vor fi extrase direct prin vagin, pacienta fiind sub o scurta narcoză. Ovulele extrase vor fi puse împreuna cu spermiile preparate ale partenerului, în afara corpului"in vitro", într-o soluție nutritivă. Ovulele fecundate, respectiv embrionii îi vom transfera după două pâna la trei zile în cavitatea uterină(Transfer embrionar).

Injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor(ICSI)

ICSI este o măsură suplimentară în cadrul IVF, în cazul limitării calității lichidului seminal al bărbatului. Toate etapele până la extragerea ovulelor cât și transferul embrionar sunt identice.

Aflați mai mult...

Ovulele vor fi fixate cu ajutorul unei pipete de susținere sub un microscop special. In continuare va fi absorbită câte o spermie într-o pipetă injectoare și apoi injectată(introdusă) direct într-un ovul. În cazuri unice este recomandată o analiză de genetică umană, dar despre aceasta vă vom informa în timp util. În principiu, oferim după ICSI o explicație de diagnostic prenatal în sarcină, astfel încât putem înregistra optim dezvoltarea copilului prin consultații ecografice.

Injectarea intracitoplasmatică a spermiilor în ciclul natural

Bineînțeles realizăm ICSI și în ciclul natural.

 

Biopsia testiculară(TESE)

TESE vine de la "extragerea spermiilor din testicule" și presupune izolarea spermiilor din țesutul testicular. Această metodă va fi utilizată în cazul spermogramelor extrem de afectate sau la lipsa totală a spermiilor din ejaculat.

Aflați mai multe...

Pacientului aflat sub o scurtă narcoză i se va îndepărta o probă de țesut testicular, din care apoi se vor putea izola spermii necesare tratamentului ICSI. Dacă se demonstrează prezența spermiilor în țesutul testicular, probe din acest țesut se vor îngheța imediat și se vor depozita în Criocentrul nostru. Una sau mai multe probe de țesut testicular vor fi dezghețate în momentul realizării tratamentului de tip ICSI, iar spermiile din țesut vor fi izolate și pregătite pentru derularea acestei proceduri.

Profilaxia fertilității la femei și bărbați

La pacienții care suferă de cancer, dacă există pericolul ca spermiile sau ovulele să fie ireversibil afectate, oferim tehnici de prezervare a fertilității. După consiliere individuală intensă putem sa realizăm lucrul acesta în cadrul programului "Social freezing".

 

Alte metode de tratament, care pot fi aplicate la nevoie și a căror eficiență se poate observa în rezultatele centrului nostru:

 

Eclozarea asistată cu ajutorul laserului (Hatching)

Dacă fecundarea ovulelor a avut loc cu succes, în urma efectuării IVF(Fertilizare in vitro) sau ICSI(Microinjectarea ovulelor cu spermii) este posibil uneori ca sarcina sa nu apară.


O cauză posibilă este aceasta: embrionul nu poate ecloza din învelișul său, pentru a se produce nidația în mucoasa uterină. Pentru facilitarea eclozării embrionale, putem subția punctual învelișul embrionului(Zona pellucida)cu ajutorul unei raze laser controlată microscopic, iar acest lucru se întâmplă bineînțeles înainte de transfer. Pentru că, la femeile peste 35 de ani, Zona pellucida s-a dovedit adesea a fi clar îngroșată, se vor mări prin aplicarea acestei metode șansele de graviditate.

 

La femeile cu mai multe tratamente anterioare de tip IVF sau ICSI fără succes, dar și la transferul de embrioni proveniți din celule fecundate înghețate recomandăm de asemenea eclozarea asistată cu ajutorul laserului (Hatching).

Crioconservarea de ovule, spermii sau țesut testicular

Pentru a beneficia de celulele fecundate multiple utilizăm metode de crioconservare. Ovulele se vor dezgheța la un moment ulterior și se vor transfera în cavitatea uterină în stadiul embrionar.

Cultivarea embrionilor pâna la stadiul de Blastocist

Programul genetic al embrionului se activează începând din ziua a treia dupa fecundare. Ulterior se dezvolta blastociști, iar la aceștia putem vorbi de un program genetic embrional neperturbat. Transferul de blastociști este corelat cu o rată mai ridicată de graviditate. Cultivarea de blastociști presupune mutarea embrionilor la două zile după recoltarea ovulelor, într-un mediu de cultură special, care permite îndeplinirea cerințelor metabolice ale embrionului aflat în procesul de creștere și diferențiere.


În ziua a 4- a sau a 5- a după puncția foliculară va avea loc transferul de embrioni în stadiul de blastocist. Lucrul acesta permite evaluarea și selectarea embrionilor imediat înainte de implantare(nidație). Astfel, embrionii ajung la momentul oportun în uter, iar aceasta crește șansele de graviditate.

Programare

 

Ce fel de programare ai vrea să faci?

 

Programare pentru o consultatie initiala

începutul stimulării