Diagnosticarea: Pornim împreună la drum

Cauzele perturbărilor reproductive sunt adesea foarte complexe. De aceea, diagnosticarea precisă a posibilelor cauze ale infertilității este o premisă importantă pentru tratamentul cu succes al acesteia.

 

Încrederea reciprocă este o altă temelie importantă pentru un tratament de succes. Dorința neîmplinită de a avea copii este o temă foarte sensibilă și individuală. De aceea începem drumul nostru împreună printr-o discuție amănunțită cu cuplul de pacienți. În această discuție urmărim recunoașterea nu numai a posibilelor cauze ale sterilității, dar și a dorințelor și percepțiilor personale privind tratamentul.

 

Cauzele nedoritei incapacități reproductive

Incapacitatea reproductivă, în general, nu este înnăscută, ci dobândită: tulburările reproductive afectează atât bărbații cât și femeile. Adesea chiar ambii parteneri în același timp.
 
Factorii determinanți ai fertilității, din păcate, nu s-au îmbunătățit. Poluarea mediului, alimentația nediversificată, solicitarea profesională permanentă și excesivă au înrăutățit mai degrabă acești factori.

Cauze posibile la bărbați

Deficințe ale maturizării spermiilor
Atât prin necoborârea testiculelor in scrot, cât și prin tumori operate sau tulburări hormonale maturizarea spermiilor poate fi afectată. În mod similar pot conduce la limitarea capacității de a procrea și factori precum stressul, poluarea mediului sau infecțiile acute.

Tulburări ale transportului spermiilor
La unii bărbați se pot forma suficiente spermii mobile, dar ele nu pot fi eliminate din corp prin ejaculare, datorită blocării canalelor seminale. Cauzele pot fi: malformații ale epididimului sau obstrucția canalelor epididimare ca urmare a unei infecții cronice la acest nivel.

Cauze genetice
Arareori, producerea și maturizarea spermiilor pot fi considerabil afectate datorită modificărilor genetice înnăscute (anomalii cromozomiale).

Tulburări ale ejaculării
Aici pot juca un rol foarte important factorii organici, anatomici sau psihici.

Cauze posibile la femei

Deficiențe ale maturizării ovulelor
Dezechilibrele hormonale pot conduce la: tulburări ale maturizării ovulelor, absența ovulației și formarea necorespunzătoare a corpului galben.


Adesea sunt valori crescute ale hormonilor bărbătești(androgeni). Supraponderalitatea și deficitul greutății corporale, tulburările funcțiilor tiroidiene, foarte rar și prezența tumorilor, medicamentele și stressul pot de asemenea influența în mod negativ echilibrul hormonal. Doar rar există anomalii cromozomiale( Sindromul Turner sau Sindromul X fragil).

Afecțiuni ale trompelor uterine
Obturarea parțiala sau completă a trompelor uterine determină imposibilitatea transportării ovulelor în cavitatea uterină. Cele mai dese cauze ale afecțiunilor trompelor uterine sunt infecțiile. Sarcinile extrauterine precedente, aderențele sau endometrioza pot provoca și ele schimbări la nivelul trompelor uterine și ca urmare, pot conduce la infertilitate


Endometrioză
La endometrioză există celule asemănătoare celulelor mucoasei uterine(endometru) în afara cavității uterine. Aici este vorba de una dintre cele mai dese afecțiuni benigne la femei. Cauzele acestei boli nu sunt clare.


Simptome care apar des în endometrioză sunt: dureri în abdomenul inferior, menstruații dureroase, dureri în timpul actului sexual. În plus, deloc rar, endometrioza poate îngreuna apariția sarcinii; responsabile pentru acest lucru pot fi modificările organice sau tulburări ale lichidului cavității abdominale.


Diagnosticul de endometrioză este stabilit adesea în urma unei endoscopii abdominale.

Malformații ale uterului
Malformații ale uterului, trompelor uterine și ovarelor sunt foarte rare(la cca 5% din femei)și pot conduce( în funcție de tipul acestora) la avorturi spontane sau pot împiedica apariția sarcinii.


Anticorpi împotriva ovulelor sau spermiilor
În cazuri rare, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva propriilor ovule. Ceva mai des există anticorpi împotriva spermiilor, în secreția colului uterin sau în sânge. Ascensiunea spermiilor în trompele uterine va fi astfel împiedicată, astfel încât nu poate avea loc fecundarea.

La aproximativ 15 % din pacienții diagnosticați nu se găsesc, nici la bărbați, nici la femei, motivele clinice ale tulburărilor reproductive. Este vorba în aceste cazuri de sterilitate idiopatică..

Programare

 

Ce fel de programare ai vrea să faci?

 

Programare pentru o consultatie initiala

începutul stimulării